Wesela i przyjęcia okolicznościowe w trakcie epidemii SARS-CoV-2

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy w związku z organizowaniem przyjęć i wesel podczas trwania pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 oraz występowaniem  aktualnie licznych ognisk zakażeń wirusem w kraju (również w sąsiednich powiatach), a także uczestnictwem mieszkańców powiatu brodnickiego w tego rodzaju imprezach na terenie kraju, przekazuje informacje dotyczące obowiązujących „Wytycznych dotyczących organizacji imprez (w tym wesel, przyjęć) i spotkań okolicznościowych w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce.

Wesele jest jednym z miejsc, gdzie najłatwiej można zarazić się koronawirusem. Impreza trwa wiele godzin, gromadzi nawet kilkaset osób, a alkohol sprzyja zmniejszaniu dystansu społecznego. Zabawa – tańce sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusa, co znacznie zwiększa ryzyko zakażenia.

W związku z trwającą pandemią koronawirusa SARS-CoV-2 należy przestrzegać obwiązujących przepisów przeciwepidemicznych, stosować zasadę częstego mycia i dezynfekcji rąk, zachować zasadę dystansu społecznego (minimum 2 metry), a w miejscach wyznaczonych przepisami (w tym w świątyniach) – przestrzegać obowiązku zakrywania ust i nosa.

            Organizator wesela lub przyjęcia okolicznościowego jest zobowiązany zapewnić bezpieczeństwo pracownikom obsługującym imprezę i gościom. 

            Należy:

  • ograniczyć liczbę gości zgodnie z aktualnymi przepisami – na dzień 3.06.2020 r. maksymalna liczba uczestników imprezy to 150 osób. Organizator musi sporządzić listę uczestników imprezy z podaniem informacji umożliwiających szybki kontakt;
  • poinformować gości i obsługę, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji; manifestujące objawy ze strony układu oddechowego;
  • ograniczyć spotkania i narady wewnętrzne;
  • postarać się, aby przy stołach siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego;
  • zapewnić płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach;
  • należy dostosować liczbę osób obsługujących do liczby gości, 1 osoba obsługująca na nie więcej niż 15 osób. Dany stół powinien być obsługiwany przez tego samego obsługującego (obsługujących);
  • zwiększyć częstotliwość wymiany zastawy stołowej;
  • często dezynfekować powierzchnie wspólne np. klamki, poręcze, włączniki;
  • przy organizowaniu przestrzeni samoobsługowej tzw. wiejskich stołów, stołów z napojami i ciastami, barów sałatkowych zapewnić obsługę tych miejsc, aby wyeliminować bezpośredni kontakt gości z wyposażeniem tych stanowisk;
  • podczas przygotowania posiłków zapewnić warunki podwyższonego reżimu sanitarnego, często myć i w miarę możliwości dezynfekować używany sprzęt i wyposażenie kuchni.